Het stadsbestuur heeft beslist om jaarlijks van 1 februari tot 15 april de Amerikalaan tussen de Belgiëlaan en Kievermont af te sluiten voor alle autoverkeer, om padden een veilige oversteek te garanderen.

Geel neemt deze maatregel om de talrijke padden te beschermen die de Amerikalaan oversteken naar de poel van het nabijgelegen natuurgebied Reivennen. Vorig jaar werd de maatregel met succes een eerste keer uitgetest. Slechts één pad werd toen overreden, door een automobilist die het doorgangsverbod negeerde. Ter vergelijking, ervoor telde men jaarlijks gemiddeld 266 overreden padden.

Het resultaat van vorig jaar toont duidelijk aan dat het afsluiten van de straat de padden beter beschermt dan de overzetacties van natuurverenigingen. Die vonden bovendien moeizaam vrijwilligers om de overzetacties uit te voeren.

Indien de paddentrek door de weersomstandigheden vroeger stopt, zal het betreffende stuk van de Amerikalaan sneller terug open gesteld worden voor alle verkeer. De bewoners van de Geelse Europawijk zullen nog een brief vanuit het stadsbestuur ontvangen over de actie en nakende verkeersmaatregel.

In Wilders blijft de overzetactie wel bestaan, dankzij de enthousiaste inzet van vrijwilligers. Ook in Voort, waar al sinds jaar en dag dezelfde vier buren de beestjes de straat over helpen.